Tenaga elektrik adalah penting untuk pertumbuhan ekonomi. Di Singapura, yang merupakan salah satu ekonomi terkemuka di Asia, terdapat banyak pelaburan dalam gabungan sumber kuasa untuk menjana ekonomi yang berkembang maju. Sektor perindustrian mendahului  penggunaan elektrik pada 41.3% diikuti oleh sektor komersial pada 36.4%. Isi rumah Singapura menggunakan 16.1% tenaga elektrik yang ada di negara itu. Satu sebab yang disebut untuk pertumbuhan kukuh negara ialah kebolehpercayaan bekalan kuasa. Negara ini mempunyai salah satu daripada rangkaian kuasa yang paling boleh dipercayai di dunia. Di tengah-tengah rangkaian kuasa yang berjaya ini ialah peraturan grid kuasa yang cekap. Dengan permintaan yang tinggi untuk elektrik di semua sektor, pihak berkuasa perlu menguruskan grid untuk memastikan bekalan elektrik sepadan dengan keluaran tenaga. Ini membantu mengekalkan kestabilan grid kuasa dengan melaraskan output kuasa untuk memenuhi permintaan. Dalam artikel ini, anda akan mengetahui lebih lanjut tentang sistem grid, peraturan grid, kepentingan penyelesaian penyimpanan tenaga dalam grid, dan banyak lagi.

Apakah Grid? 

Grid kuasa merujuk kepada rangkaian elektrik di negara ini. Istilah ini merujuk kepada pelbagai komponen dalam penjanaan elektrik hingga ke tahap penggunaan. Ciri-ciri dalam grid kuasa termasuk:

  • Penjanaan elektrik: Bahagian ini merangkumi loji kuasa elektrik seperti loji kuasa hidro, ladang angin dan medan suria. Di Singapura, gas asli menyumbang peratusan terbesar tenaga elektrik yang dihasilkan (96%). Baki 4% penjanaan datang daripada arang batu, produk petroleum dan boleh diperbaharui. Baru-baru ini, negara itu melancarkan ladang suria terapung terbesar di dunia seluas lebih 110 ekar.
  • Penghantaran kuasa elektrik: Selepas penjanaan kuasa, elektrik mengalir melalui wayar voltan tinggi ke seluruh negara
  • Pengagihan elektrik: Ini adalah fasa terakhir bekalan elektrik. Aspek pengedaran dapat dilihat melalui wayar elektrik di jalan raya. Syarikat kuasa juga menggunakan transformer untuk menukar elektrik voltan tinggi kepada voltan yang lebih rendah. Kuasa itu kini sedia untuk diagihkan kepada hartanah komersial dan kediaman

Grid kuasa mempunyai banyak komponen mini yang kompleks di dalamnya dan memerlukan penyelenggaraan dan pengurusan pakar. Sebarang kegagalan dalam sistem grid boleh menyebabkan gangguan di kawasan yang luas atau di seluruh negara. Ini boleh berlaku jika kawasan yang terjejas menggunakan campuran kuasa yang sama dari satu loji kuasa.

Selama bertahun-tahun, sistem grid kuasa di negara ini telah berubah dengan lebih banyak isi rumah dan perniagaan menjana kuasa mereka sendiri melalui tenaga solar dan boleh diperbaharui lain. Ladang solar berskala besar juga memuatkan kuasa ke grid yang mengubah aspek tradisional grid nasional. Keindahan grid kuasa adalah hakikat bahawa ia adalah sistem yang saling berkaitan. Jika loji kuasa baharu datang dalam talian di kawasan tertentu, ini memberi manfaat kepada semua orang yang disambungkan ke sistem elektrik negara.

Apakah Peraturan Grid Kuasa dan Mengapa Ia Penting? 

Untuk memahami maksud peraturan grid, pertimbangkan keadaan di negara yang kebanyakan isi rumah memerlukan kuasa pada waktu petang. Permintaan semasa waktu puncak adalah tinggi dan jika bekalan kuasa kekal seperti semasa sepanjang hari, akan ada masalah dalam grid. Proses pengawalseliaan grid berbelit-belit dan memanfaatkan teknologi terkini. Banyak faktor berperanan untuk menentukan jumlah kuasa yang masuk ke dalam storan atau ke talian penghantaran. Kadangkala, bekalan daripada loji janakuasa tempatan tidak mencukupi yang membawa kepada turun naik yang mahal dan menyusahkan. Untuk perniagaan yang bergantung pada elektrik grid, gangguan bekalan elektrik boleh menyebabkan kerosakan pada produk. Apatah lagi, sesetengah perniagaan dalam industri perkhidmatan bergantung kepada elektrik untuk memberi perkhidmatan kepada pelanggan di premis mereka. Terdapat juga pemasangan kritikal seperti hospital dan pemasangan keselamatan yang tidak boleh dilakukan tanpa kuasa. Semua pertimbangan ini menjadi faktor dalam peraturan grid.

Ringkasnya, peraturan grid adalah penting atas sebab-sebab berikut:

  • Kurangkan turun naik dalam kos kuasa
  • Kurangkan turun naik bekalan dalam bekalan kuasa
  • Meningkatkan kebolehpercayaan dalam bekalan kuasa
  • Pastikan bekalan ke pemasangan kritikal
  • Kurangkan pergantungan kepada tenaga elektrik berkuasa bahan api fosil
  • Menggalakkan sumber tenaga boleh diperbaharui

Walaupun Singapura telah melabur banyak dalam tenaga boleh diperbaharui, mereka hanya membentuk peratusan kecil dalam campuran penjanaan elektrik. Dengan pergantungan pada gas asli, terdapat risiko turun naik yang disebabkan oleh keadaan pasaran. Untuk memburukkan lagi keadaan, turun naik sedemikian juga boleh datang dengan kos elektrik yang lebih tinggi.

Bolehkah Tenaga Diperbaharui Menyelesaikan Cabaran Grid?  

Satu penyelesaian untuk mengurangkan cabaran dalam pengawalseliaan grid adalah melalui tenaga boleh diperbaharui. Negara masih ketinggalan dalam penjanaan tenaga elektrik daripada tenaga boleh diperbaharui. Tenaga boleh diperbaharui seperti solar, geoterma, tenaga hidroelektrik dan angin menjadi tumpuan hari ini. Dengan kemusnahan yang disebabkan oleh pembakaran bahan api fosil tidak jelas, kerajaan Singapura terus melabur banyak dalam tenaga boleh diperbaharui. Kebergantungan kepada tenaga elektrik berkuasa bahan api fosil adalah mahal dan juga mempunyai kesan yang besar terhadap alam sekitar. Dengan tenaga boleh diperbaharui, akhirnya ada penyelesaian untuk membalikkan kerosakan yang berlaku selama ini. Tenaga bersih boleh melambatkan kesan buruk perubahan iklim. Di peringkat pengguna, tenaga bersih adalah lebih murah dan lebih dipercayai. Sebagai contoh, negara mempunyai cahaya matahari yang mencukupi untuk penjanaan elektrik. Tetapi ada tangkapan; intermittency tenaga boleh diperbaharui menyukarkan untuk bergantung kepada sumber tenaga ini. Kebolehubahan corak cuaca bermakna ladang suria terbesar pun masih boleh menghadapi masalah bekalan kuasa semasa hari mendung. Jika sesuatu kawasan bergantung semata-mata kepada loji kuasa boleh diperbaharui, pengguna akan mengalami turun naik bekalan kuasa yang melemahkan. Sebarang sumber elektrik tambahan dialu-alukan di negara yang sentiasa menuntut lebih banyak kuasa. Dengan lebih banyak pelaburan dalam tenaga boleh diperbaharui, Singapura boleh mempunyai bekalan elektrik yang lebih kukuh. Tetapi ini hanya boleh berlaku jika pengawal selia menyelesaikan cabaran intermittency.

Bagaimanakah Sistem Penyimpanan Tenaga Boleh Membantu dalam Grid?

Semua orang bersetuju bahawa masa depan elektrik adalah tenaga bersih. Singapura telah pun menetapkan dasar untuk melabur dan memberi insentif kepada tenaga boleh diperbaharui. Untuk tenaga boleh diperbaharui memainkan peranan penting dalam grid nasional, terdapat keperluan untuk melabur dalam sistem penyimpanan tenaga yang terbaik. Penyimpanan tenaga adalah masa depan yang boleh diperbaharui. Teknologi ini membolehkan penjana kuasa menyimpan lebihan tenaga yang dijana semasa waktu luar puncak. Penjana kemudian boleh membekalkan elektrik ke grid apabila ia paling diperlukan. Sistem penyimpanan tenaga skala utiliti berfungsi paling baik di ladang solar atau ladang angin yang besar. Apabila keadaan baik, loji menghasilkan elektrik yang boleh disimpan. Peraturan grid menjadi lebih mudah dengan penambahan storan tenaga dalam loji kuasa boleh diperbaharui.

Fikiran Akhir 

Ekonomi Singapura memerlukan bekalan elektrik yang berterusan untuk terus menunjukkan prestasi yang cemerlang. Untuk menjamin ini, pihak berkuasa telah melabur banyak dalam penjanaan, penghantaran dan pengedaran kuasa. Peraturan grid kuasa memainkan peranan penting dalam memastikan pengguna industri, komersial dan kediaman mendapat kuasa yang mencukupi apabila mereka memerlukannya. Dengan penambahan tenaga boleh diperbaharui ke dalam campuran penjanaan elektrik, negara boleh menyampaikan bekalan kuasa yang lebih dipercayai. Dengan melabur dalam sistem penyimpanan tenaga, peraturan grid kuasa di negara ini akan menjadi lebih mudah. Ini adalah cara terbaik untuk memaksimumkan tenaga boleh diperbaharui yang lebih murah dan lebih dipercayai.

Leave a comment