Ramai orang menjadi lebih sedar tentang alam sekitar dan jejak karbon mereka. Itulah sebabnya mereka membina bangunan tenaga sifar. Bangunan bukan lagi sekadar melindungi orang daripada unsur-unsur dan melindungi mereka, tetapi ia pantas menjadi cara untuk menjana sumber kuasa yang bersih. Kuasa ini datang daripada sumber boleh diperbaharui seperti solar, kuasa angin, sumber geoterma, biojisim dan banyak lagi. Artikel ini membincangkan kes untuk bangunan tenaga sifar.

Bagaimana Mencapai Bangunan Tenaga Sifar Bersih

Bangunan sifar karbon ialah struktur pasif dan aktif yang menggunakan sumber tenaga boleh diperbaharui untuk menjana semua keperluan elektrik, air panas dan pemanasannya. Sifar bersih bermaksud penggunaan elektrik tahunan bangunan sama dengan jumlah yang dijana di tapak oleh panel solarnya atau bahan boleh diperbaharui lain. Tujuan ini bukan sahaja untuk kemampanan tetapi juga sebagai langkah penjimatan kos kerana ia mengurangkan atau menghapuskan bil utiliti.

Untuk mencapai bangunan tenaga sifar, gabungan teknologi sedia ada boleh digunakan. Ini termasuk:

Fotovolta Bersepadu Bangunan (PV) dan Air Panas Suria

Ini sudah ada di pasaran hari ini. Panel PV digabungkan ke dalam fasad bangunan dan boleh menjana sejumlah besar permintaan tenaga bangunan di tapak. Sistem air panas solar menyediakan bahagian penting dalam keperluan pemanasan air panas domestik dari segi kuantiti dan kualiti. Jenis utama yang tersedia untuk tujuan ini ialah sistem air panas suria aktif atau pasif, yang boleh digunakan untuk memanfaatkan haba matahari. Pemanasan suria aktif adalah perkembangan yang agak baru dari segi seni bina dan teknologi. Ia telah ditunjukkan untuk mencapai penjimatan besar pada bil bahan api berbanding dengan teknologi yang lebih tradisional seperti gas atau pemanasan bawah lantai elektrik.

Sistem Pemanasan dan Penyejukan Geoterma 

Sistem geoterma menggunakan paip yang dibenamkan jauh ke dalam tanah untuk mengeluarkan haba. Suhu bumi pada kedalaman ini kekal dalam julat yang agak sempit sepanjang tahun, yang bermaksud ia memberikan suhu yang sekata dan stabil. Ia tidak terjejas oleh panas musim panas atau suhu musim sejuk yang sejuk. Sistem ini boleh menambah penyaman udara solar dan menyediakan pemanasan dan penyejukan dalam bangunan yang tidak memerlukannya sepanjang tahun.

Gabungan Sistem Haba dan Kuasa

Sistem gabungan yang menggunakan gas asli atau biofuel untuk menghasilkan elektrik dan haba dalam satu proses juga boleh digunakan untuk mencapai bangunan tenaga sifar. Ini kerana mereka tidak membebaskan karbon dioksida ke atmosfera apabila menjana bentuk tenaga tersebut daripada sumber boleh diperbaharui seperti biojisim, biogas, gas tapak pelupusan atau lain-lain. Penyelesaian berskala besar juga boleh melibatkan perkembangan baharu dalam teknologi turbin angin.

Faedah Menggunakan Kuasa Suria dalam Bangunan Sifar Karbon

Semakin ramai orang memindahkan kediaman mereka ke bangunan sifar karbon. Bangunan-bangunan ini boleh menjadikan dunia tempat tinggal yang lebih baik kerana ia mengurangkan pelepasan gas rumah hijau dan menyediakan udara bersih untuk penduduk. Anda juga mungkin mendapati bahawa rumah ini menggunakan kurang air juga. Salah satu sumber tenaga bersih yang digunakan oleh bangunan sifar tenaga ialah tenaga solar. Begini cara mereka memanfaatkan bangunan tenaga sifar.

Mengurangkan Kos Elektrik

Dengan harga elektrik median dijangka meningkat sebanyak 1.3% dari 2020 hingga 2021, memasang panel solar pada bumbung anda akan membantu mengurangkan kos penggunaan sambil membekalkan kuasa kepada rumah anda dengan tenaga boleh diperbaharui.

IKualiti Udara Dalaman yang Diperbaiki

Pengurangan dalam kualiti udara dikaitkan dengan banyak risiko kesihatan. Memanfaatkan kuasa dan tenaga udara suria boleh membantu meningkatkan kadar pengudaraan keseluruhan dan kualiti udara dalaman sambil mengurangkan pelepasan gas rumah hijau.

Kos Penyelenggaraan Rendah 

Apabila anda memasang panel solar di atas bumbung anda dan menggunakannya untuk menghidupkan rumah anda, anda akan menjimatkan wang elektrik. Ini kerana kuasa suria akan membekalkan keperluan pemanasan dan tenaga anda. Dan perkara terbaik ialah anda juga tidak memerlukan kos penyelenggaraan yang mahal.

Cabaran Yang Dihadapi Bangunan Sifar Tenaga

Walaupun bangunan sifar tenaga semakin meningkat, tidak ada konsensus tentang rupa bangunan tenaga sifar bersih yang sempurna dari segi ciri seni bina dan reka bentuk. Juga tidak ada cara bersatu untuk mengukur sejauh mana projek yang diberikan mencapai status sifar bersih atau definisi yang jelas untuk perkara yang menjadikannya “sifar bersih.” Ini bermakna pembangun boleh mengukur kemajuan mereka secara berbeza antara satu sama lain. Masalahnya ialah ia boleh membawa mereka kepada kesimpulan yang berbeza secara dramatik. Terdapat juga beberapa kontroversi mengenai definisi net-zero. Takrifan ini belum menerima penerimaan sejagat. Juga tiada cara untuk mengesahkan bahawa bangunan tenaga sifar bersih mengurangkan gas rumah hijau kepada sifar.

Masa Depan Bangunan Sifar Karbon

Pada masa ini, terdapat krisis tenaga global. Sudah, banyak negara telah mula berusaha untuk mengurangkan jejak karbon mereka dengan menggunakan tenaga hijau seperti tenaga solar dan angin. Tiada tempat yang lebih jelas daripada di Jepun, yang pada masa ini mempunyai matlamat untuk mengurangkan pergantungan pada loji kuasa nuklear. Bangunan sifar tenaga dilihat sebagai masa depan kerana mereka menggunakan sumber yang mampan untuk menjana kuasa dan mengurangkan pergantungan kepada bahan api fosil. Kos sumber tenaga boleh diperbaharui telah jatuh secara mendadak, yang menjadikan mereka semakin kompetitif kos dengan elektrik tradisional. Faktor-faktor ini menjadikan pencapaian bangunan ini praktikal. Pada masa ini, bangunan mampan mewakili sebahagian kecil daripada jumlah stok bangunan di seluruh dunia, dengan kurang daripada satu peratus diklasifikasikan sebagai Bangunan Tenaga Sifar (ZEB). Namun, nampaknya ada harapan untuk masa depan. Jika kerajaan membuat dasar yang menyokong bangunan sifar tenaga, ia mungkin meningkat. Ini kerana modul fotovoltaik mampu milik, reka bentuk bangunan yang dipertingkatkan dan operasi yang lebih bijak menjadikan ZEB sebagai penyelesaian yang paling kos efektif untuk menghasilkan tenaga.

Apa selepas ini?

Bangunan sifar tenaga bukan sahaja untuk menjimatkan wang untuk bil utiliti. Mereka juga berpotensi untuk menyumbang secara signifikan untuk mencapai matlamat kelestarian global dengan meminimumkan pelepasan gas rumah hijau, mengurangkan penggunaan air, dan memelihara sumber semula jadi untuk generasi akan datang. Realitinya adalah bahawa terdapat keperluan untuk bangunan sifar jika planet ini mempunyai harapan sama sekali untuk terus hidup dalam perubahan iklim. Nasib baik, terdapat banyak penyelesaian inovatif di luar sana sekarang yang boleh membantu dunia mendekati matlamat ini. Bangunan-bangunan ini adalah perkembangan semula jadi dalam reka bentuk bangunan mampan. Mereka adalah langkah seterusnya untuk meminimumkan jejak karbon di planet ini dan diharapkan akan wujud selama berabad-abad yang akan datang. Oleh itu, adalah penting untuk membincangkan jenis struktur ini kerana ia boleh menyediakan persekitaran tanpa atau pergantungan minimum pada bahan api fosil, yang akan membawa kepada masa depan yang lebih mesra alam.

 

Leave a comment