Penyimpanan tenaga jangka panjang memegang kunci kepada kuasa solar dan angin yang menguasai sektor tenaga. Ini kerana tenaga suria dan angin dihasilkan secara berselang-seli sepanjang tahun, sekali gus meningkatkan keperluan untuk penyelesaian penyimpanan tenaga pelengkap untuk menyelesaikan teka-teki intermittency. Sistem storan tenaga yang paling jelas untuk digunakan ialah bateri litium-ion kerana ia kini merupakan pembekal utama kapasiti storan baharu. Walau bagaimanapun, menghasilkan bateri litium-ion jangka panjang akan menjadi sangat mahal sehingga menggunakannya sebagai takungan tenaga angin dan suria akan menjadi tidak produktif. Untuk penyelesaian penyimpanan tenaga memainkan peranan jangka panjang, pengeluaran mesti boleh dicapai dalam titik harga dan kitaran pembangunan yang boleh diterima. Untuk masa yang lama, tidak ada pesaing yang berdaya maju untuk penyimpanan jangka panjang kerana syarikat yang mencuba pengeluaran tidak berjaya menjual produk mereka dan lama-kelamaan, mereka jatuh kerana muflis. Syukurlah, keadaan mula dilihat sekarang kerana Asia Tenggara banyak melabur dalam menggunakan sistem penyimpanan tenaga terapung (ESS). Inovasi baharu ini adalah penyelesaian yang sempurna untuk isu kekurangan tanah yang dihadapi pengeluar kuasa di rantau ini. Kejayaan penggunaan ESS terapung akan membolehkan pengendali grid di Singapura, Filipina dan negara Asia lain membekalkan tenaga mampu milik kepada pengguna. Inovasi yang muncul seperti itu mewujudkan dorongan yang telah lama ditunggu-tunggu untuk penyelesaian penyimpanan jangka panjang di Asia dan bahagian lain di dunia yang mencatatkan kepekatan tinggi ladang angin dan suria. Kerajaan dan syarikat swasta melabur banyak dalam teknologi boleh diperbaharui dan penyimpanan jangka panjang dengan harapan tenaga hijau akhirnya akan menggantikan bahan api karbon.

Memandangkan perkembangan baharu dalam sektor tenaga, berikut ialah pesaing jangka panjang yang perlu anda ketahui.

1.    Hidro yang dipam

Hidro pam ialah teknologi pertengahan abad yang menjana kuasa menggunakan prinsip graviti. Sebaik-baiknya, air disimpan dalam takungan yang diangkat dari tanah supaya kuasa dihasilkan apabila air turun. Pumped Hydro telah wujud selama bertahun-tahun, dan ia masih sangat bergantung kepada penjanaan elektrik di seluruh dunia. Takungan air adalah aset yang tidak ternilai dalam industri tenaga kerana kapasitinya yang besar. Jumlah tenaga yang boleh mereka pegang melebihi kapasiti kebanyakan bateri tenaga di dunia. Pembinaan hidro pam moden memberi tumpuan kepada membina takungan air termaju yang tidak mengganggu aliran badan air. Sebilangan besar projek pembinaan hidro yang dipam sedang berjalan ke hadapan, dan diharapkan, industri akan memberikan tambahan loji yang boleh dipercayai.

2.    Blok Bertindan

Bagaimana jika, daripada bergantung pada bateri, industri tenaga global menemui cara untuk menggunakan robot untuk menyimpan kuasa berlebihan? Inilah idea di sebalik penggunaan blok bertindan sebagai teknologi penyimpanan jangka panjang. Robot automatik akan menyusun blok tenaga dalam menara yang menjatuhkan blok tenaga setiap kali kuasa perlu dilepaskan. Teknologi penyimpanan jangka panjang ini akan meminjam daripada prinsip graviti Pumped Hydro. Stacked Blocks akan memanfaatkan kepelbagaian geografi planet ini untuk terus beroperasi pada masa hadapan. Dengan teknologi robotik yang semakin maju hari ini, syarikat tenaga swasta boleh membina kren robotik untuk berfungsi sebagai buruh dalam menyusun blok.

Pada 2019, Energy Vault, syarikat di sebalik idea penyimpanan graviti ini, memperoleh pembiayaan $110 juta daripada SoftBank. Ini sahaja adalah bukti bahawa ini adalah visi yang boleh direalisasikan. Walaupun Energy Vault belum lagi berkomunikasi jika penyelesaian penyimpanan graviti ini sedang berjalan dan berjalan, pemain besar dalam sektor tenaga yakin bahawa idea ini akan diwujudkan. Sementara itu, ia adalah satu konsep yang akan membawa orang ramai untuk memanaskan badan, terutamanya kini sektor tenaga meneroka teknologi yang sedikit menyimpang daripada amalan operasi standard. Energy Vault perlu mencari cara yang paling sesuai untuk melancarkan blok bertindan untuk mengelakkan pelanggan yang menakutkan.

3.    Udara Cecair

Liquid Air merupakan satu lagi pesaing jangka panjang yang akan diperkenalkan oleh syarikat permulaan yang berpangkalan di UK yang telah menjalankan juruterbang selama lebih sedekad. Selepas memperhalusi teknologinya, Highview Power berharap untuk mula membangunkan loji kuasa berskala besar. Mekanisme di sebalik Liquid Air adalah menyimpan udara sejuk dan bertekanan dalam tangki luar tanah. Highview Power berharap dapat menggunakan rantaian bekalan termaju untuk menyediakan operator grid storan yang boleh dipercayai. Untuk bukti konsep, Highview Power akan membiayai sendiri projek awal untuk menunjukkan kepada bakal pelabur bahawa ia adalah projek yang patut diberi peluang.

4.    Udara Mampat Bawah Tanah

Menyimpan tenaga di bawah tanah bukanlah konsep baharu, tetapi projek perintis untuk penyimpanan tenaga bawah tanah gagal dimulakan. Syarikat tenaga swasta telah cuba menambah baik konsep awal selama bertahun-tahun tanpa kejayaan. Ideanya adalah untuk memanfaatkan lebihan tenaga elektrik untuk memacu udara bertekanan ke dalam tangki simpanan bawah tanah. Automasi kemudiannya akan digunakan untuk melepaskan udara termampat dan menjana semula elektrik. Hydrostor, sebuah syarikat tenaga yang berpangkalan di Kanada, mengetahui cara menggunakan udara termampat bawah tanah sebagai penyelesaian penyimpanan tenaga jangka panjang. Syarikat itu berhasrat untuk memanfaatkan gua terbiar untuk menyimpan udara bertekanan dan menggunakan air untuk menekan tekanan. Untuk menjana kuasa elektrik, pengendali takungan akan menggunakan rongga semula jadi gua untuk mengawal jumlah udara yang dikeluarkan. Pada masa ini, Hydrostor sedang dalam proses untuk menunjukkan kepada pelabur yang berkelayakan bahawa idea ini boleh berfungsi.

Bateri Aliran

Akhir sekali ialah Bateri Aliran yang telah dianggap sebagai pilihan yang berdaya maju sejak perbualan jangka panjang bermula. Walau bagaimanapun, teknologi ini tidak begitu berjaya di pasaran, walaupun beberapa saintis bateri bersumpah dengannya. Prinsip di sebalik bateri aliran adalah menggunakan tindak balas redoks kepada tenaga cas dan nyahcas yang dijana daripada elektrolit cecair dalam edaran. Syarikat tenaga yang berminat kini sedang mengusahakan projek berskala nilai untuk menguji daya maju teknologi ini. Titik jualan utama bateri aliran ialah pengeluaran berskala besar yang murah kerana projek itu memerlukan bahan mentah yang banyak tersedia.

Mengakhiri

Matlamat utama dengan teknologi penyimpanan jangka panjang adalah untuk mencapai 100% kuasa bebas karbon di seluruh dunia. Walaupun pengeluaran penyelesaian tenaga jangka panjang yang berbeza masih di peringkat awal, hakikat bahawa pengeluaran sedang dijalankan adalah langkah yang bagus ke arah yang betul. Pelancaran penyelesaian penyimpanan jangka panjang yang berjaya akan memastikan pengendali grid tidak lagi perlu bergantung pada loji gas untuk mengisi jurang pasang surut tenaga boleh diperbaharui.

Leave a comment