Sesiapa sahaja yang tinggal di Asia Tenggara sejak sekian lama tahu betapa panas dan lembapnya cuaca di sini, menjadikannya wajib bagi kebanyakan ruang dalaman untuk mempunyai penghawa dingin. Walau bagaimanapun, dengan penghawa dingin, datanglah bil elektrik yang melambung tinggi. Apatah lagi, kesan buruk penghawa dingin tradisional terhadap alam sekitar pastinya tidak boleh diabaikan. Penyelesaian yang sempurna untuk mengurangkan kos yang tinggi dan memulihara alam sekitar tanpa menjejaskan keselesaan terletak pada penggunaan penghawa dingin solar. Penghawa dingin ini menggunakan kuasa DC daripada panel solar pada siang hari. Pada waktu malam atau apabila cahaya matahari tidak mencukupi, sistem penyaman udara bertukar kepada AC (grid). Sistem penyaman udara solar beroperasi tanpa penyongsang, bateri atau pengawal. Mereka datang dengan komponen berikut –

  • Unit Dalaman ACDC Hibrid Solar A/C
  • Unit Luar A/C Solar Hibrid ACDC
  • Alat kawalan jauh
  • Panel solar
  • Suis Udara
  • Perlindungan Fius
  • Penangkap Kilat

Apakah Kelebihan Menggunakan Penghawa Dingin Berkuasa Suria?

Memandangkan kos pendahuluan yang tinggi yang datang dengan memasang penghawa dingin berkuasa solar, seseorang cenderung tertanya-tanya sama ada ia benar-benar berbaloi. Berikut ialah empat faedah utama menggunakan penghawa dingin solar yang akan membantu anda membuat keputusan sendiri.

1. Mengurangkan Bil Elektrik

Menurut kajian terbaru dari Agensi Alam Sekitar Kebangsaan Singapura, penyaman udara menyumbang sehingga 40% daripada purata bil elektrik isi rumah. Sekarang, itu banyak. Bayangkan berapa banyak yang anda akan simpan jika anda dapat mengurangkan jumlah itu? Dengan penghawa dingin kuasa solar, itu mungkin. Jadi, jangan risau tentang kos pemasangan yang tinggi. Lihatlah ia sebagai pelaburan jangka panjang yang praktikal kerana penghawa dingin ini menggunakan tenaga suria yang mengurangkan pergantungan kepada elektrik dan membantu anda menjimatkan bil elektrik bulanan.

2. Mengurangkan Pelepasan Gas Rumah Hijau

Satu lagi faedah utama ialah kesan positif penghawa dingin ini terhadap alam sekitar. Fakta yang diketahui umum bahawa tenaga suria adalah bentuk tenaga terbersih yang bermaksud ia bebas sepenuhnya daripada karbon dioksida dan gas rumah hijau berbahaya yang lain. Oleh itu, apabila anda memasang sistem ini, ia sangat mengurangkan pelepasan gas rumah hijau, mengurangkan jejak karbon dan membantu melindungi alam sekitar. Selain itu, penghawa dingin solar dikategorikan sebagai teknologi mesra alam kerana ia tidak memerlukan banyak bahan mentah untuk berfungsi. Apa yang mereka perlukan untuk menghasilkan tenaga adalah panel solar yang mesra alam dan tersedia dengan banyaknya.

3. Mudah Dijaga

Walaupun dinasihatkan untuk mendapatkan pakar profesional untuk memasang sistem penyaman udara suria, berita baiknya ialah apabila dipasang, ia amat mudah diselenggara. Cuma pastikan anda membersihkan unit AC dan panel solar dengan kerap dan pastikan ia bebas daripada habuk. Mereka tidak memerlukan pembersihan intensif tetapi sentiasa baik untuk sentiasa menyemaknya dan memastikan mereka berada dalam keadaan kerja terbaik mereka.

4. Sistem Kendiri

Penghawa dingin solar adalah serba lengkap yang bermaksud ia tidak bergantung kepada syarikat utiliti kuasa. Jadi, tanpa mengira ruang, lokasi atau keadaan luaran bangunan, apabila anda menggunakan penghawa dingin berkuasa solar, sebarang percanggahan atau gangguan luaran tidak akan menjejaskan penyejukan dalam bangunan.

Bolehkah Panel Suria Menjalankan Penghawa Dingin?

Untuk berfikir bahawa panel solar boleh menjalankan penghawa dingin hampir kedengaran terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, bukan? Panel solar menyerap cahaya matahari dan menukarnya kepada elektrik. Keluaran panel ini bergantung pada beberapa faktor mulai dari luas permukaan panel, arah yang mereka hadapi dan bahan yang dibuatnya. Lebih luas permukaan, lebih banyak cahaya matahari yang diserap dan lebih banyak tenaga elektrik yang dihasilkan. Dengan sistem penghawa dingin berkuasa solar Enovatek Energy, pada siang hari, ACDC AC mendapat sebahagian besar kuasanya daripada tenaga suria. Ini menghasilkan kecekapan melebihi SEER 35 semasa menggunakan dua panel 300 W. Unit ini dilengkapi untuk disambungkan kepada sehingga lapan panel 300 W.

Bagaimanakah Penyaman Udara Hibrid Solar Berfungsi?

Penghawa dingin solar hibrid ialah penghawa dingin solar generasi akan datang. Teknologi kami yang dipatenkan mampu menarik kuasa daripada panel solar dan membekalkan kuasa secara langsung kepada sistem penghawa dingin. Enovatek Energy juga menawarkan Penyaman Udara DC Solar Grid Diskaun 100% untuk ruang kediaman di Singapura. Menggunakan gabungan tenaga suria dan storan bateri, sistem ini tidak menggunakan elektrik dan mengurangkan kos operasi sehingga 100% pada waktu siang dan malam.

Mengapa Enovatek Menjadi Rakan Penyelesaian yang Tepat untuk Penyaman Udara Suria di Singapura?

Sebagai penyelesaian sehenti untuk teknologi cekap tenaga, kami di Enovatek menyampaikan penyelesaian untuk memastikan pelanggan kami mencapai tahap penjimatan tenaga setinggi mungkin. Daripada pembiayaan dan pemasangan kepada mengendalikan dan menyelenggara sistem PV Solar peringkat-1 di atas bumbung bangunan anda – kami menguruskan keseluruhan proses tanpa kos pendahuluan. Anda hanya perlu membayar tenaga solar yang digunakan oleh harta anda. Mempertimbangkan penghawa dingin solar untuk ruang komersial atau kediaman anda? Tulis kepada kami hari ini dan izinkan kami membantu anda dengan keperluan penjimatan tenaga anda.

Back to Top