Pertambahan penduduk dan ledakan ekonomi telah membawa kepada peningkatan pesat dalam permintaan tenaga. Walaupun negara terus menggunakan sejumlah besar tenaga, kesannya terhadap alam sekitar tidak dapat disedari.

Pembakaran bahan api fosil untuk menghasilkan tenaga membawa kepada pelepasan gas rumah hijau yang memberi kesan negatif terhadap perubahan iklim.

Satu-satunya cara untuk mengurangkan kerosakan adalah dengan beralih kepada sumber tenaga yang mampan dan boleh diperbaharui seperti solar dan angin untuk menamakan beberapa.

Namun, apa yang berlaku apabila matahari berhenti bersinar atau angin tidak bertiup? Pada masa sedemikian, bagaimanakah seseorang mengekalkan aliran tenaga yang stabil untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat?

Di sinilah storan tenaga bateri muncul dalam gambar.

Sistem penyimpanan tenaga bateri ialah penyelesaian yang dibangunkan untuk menyimpan dan membebaskan tenaga apabila diperlukan. Ini menyumbang kepada kecekapan dan fleksibiliti sistem kuasa sambil memanfaatkan sumber tenaga boleh diperbaharui.

Komponen sistem penyimpanan tenaga bateri termasuk:

  • Sel bateri
  • Penderia atas kapal
  • Penyongsang
  • Sistem kawalan
  • Sistem pemantauan

Apakah Faedah Sistem Penyimpanan Tenaga?

Untuk membuka jalan ke arah masa depan yang lebih mampan, negara perlu beralih kepada tenaga yang lebih bersih dan menggunakan teknologi penyimpanan tenaga.

Berikut ialah tiga faedah utama menggunakan sistem storan tenaga:

1. Mengurangkan kos

Bil elektrik melambung tinggi dan menambah kos operasi. Salah satu cara perniagaan boleh cuba untuk mendapat keuntungan adalah dengan menurunkan bil utiliti tersebut. Penggunaan penyelesaian penyimpanan tenaga bateri boleh membantu anda mencapainya.

Memasang sistem storan bateri membolehkan anda menjimatkan tenaga tambahan yang dihasilkan pada siang hari yang kemudiannya boleh digunakan semasa tempoh puncak apabila kadar elektrik tinggi.

2. Lebih dipercayai

Daripada situasi kecemasan bekalan elektrik kepada bencana alam — bekalan elektrik tidak dapat diramalkan. Situasi ini berkemungkinan mengganggu operasi perniagaan dan menyebabkan kelewatan.

Oleh itu, adalah penting untuk melabur dalam sandaran yang boleh dipercayai yang boleh menawarkan kuasa semasa keadaan yang tidak dijangka.

Mempunyai sistem storan bateri ialah penyelesaian yang berguna untuk digunakan pada masa sedemikian. Ia memastikan bekalan elektrik tidak terganggu dan menyediakan sandaran kecemasan apabila anda amat memerlukannya.

3. Memulihara alam sekitar

Penyimpanan tenaga bateri juga disertakan dengan faedah alam sekitar. Memandangkan ia menyimpan tenaga dan melepaskannya apabila permintaan tinggi, ini mengurangkan pergantungan pada grid elektrik yang mengakibatkan pengurangan dalam pelepasan gas rumah hijau.

Oleh itu, adalah selamat untuk mengatakan bahawa penggunaan storan tenaga bateri menggalakkan penggunaan sumber tenaga boleh diperbaharui sambil memaksimumkan kecekapan grid kuasa.

Apakah Penyimpanan Tenaga Suria dan Bagaimana Ia Berfungsi?


Dengan panel solar menjadi salah satu sumber tenaga yang paling pesat berkembang, ia hanya masuk akal untuk menyepadukan panel solar dan penyelesaian penyimpanan tenaga bateri yang menghasilkan bateri solar.

Bagaimanakah penyimpanan tenaga suria berfungsi?

Bateri solar yang dipasang menyimpan lebihan tenaga yang dihasilkan oleh panel solar dan memeliharanya. Apabila tenaga suria tidak dijana, tenaga tersimpan digunakan.

Penurunan pergantungan pada grid elektrik mengakibatkan pengurangan dalam bil elektrik sambil menyumbang kepada sistem yang lebih berdikari. Bukan itu sahaja, anda juga mendapat akses kepada sandaran kuasa tambahan daripada bateri.

Lebih-lebih lagi, sistem storan tenaga suria mudah dipasang, bebas penyelenggaraan dan sebahagian besarnya kalis cuaca.

Mengapa Enovatek Akan Menjadi Rakan Kongsi Penyelesaian yang Tepat untuk Penyimpanan Tenaga di Singapura?

Setelah menubuhkan a S$25 juta Program Penyimpanan Tenaga, Singapura adalah salah satu negara maju yang serius mempertimbangkan penyelesaian penyimpanan tenaga.

Kami di Enovatek komited untuk membolehkan ruang komersial dan perindustrian menggunakan storan tenaga untuk memudahkan penembusan tenaga boleh diperbaharui yang lebih tinggi dengan bantuan penyelesaian penyimpanan bateri kami.

Enovatek menyediakan barisan lengkap bateri 12, 24, dan 48 volt untuk digunakan dalam aplikasi RV, Bot, EV& dan luar grid serta banyak lagi.

Pelbagai jenis bateri standard dan berprestasi tinggi kami memastikan kami mempunyai apa yang anda perlukan apabila anda memerlukannya.

Penyelesaian Penyimpanan Bateri dengan Enovatek

Sudah sebati bahawa storan tenaga adalah cara ke hadapan dan penting bagi pertubuhan yang ingin mengurangkan bil utiliti dan menghormati komitmen mereka terhadap alam sekitar.

Sebagai penyelesaian sehenti untuk teknologi cekap tenaga, Enovatek berbangga untuk memberikan anda sistem penyimpanan tenaga yang boleh disepadukan ke dalam mana-mana kemudahan dengan mudah.

Daripada melakukan pemeriksaan di tapak dan membangunkan penyelesaian yang memenuhi keperluan anda sehinggalah kepada pemasangan sistem dan menawarkan perkhidmatan selepas jualan yang tiada tandingan — Enovatek berdedikasi untuk menyediakan penyelesaian teknologi penjimatan tenaga yang berfokus secara tajam dan praktikal.

Jadi, tulis kepada kami hari ini dan izinkan kami membantu anda dengan keperluan penyelesaian storan bateri anda untuk ruang komersial anda.

Back to Top