Adakah anda tahu bahawa tenaga suria adalah bentuk tenaga boleh diperbaharui yang paling banyak dan digunakan secara meluas? Dan adakah anda juga tahu bahawa Indonesia mempunyai beberapa tempat terbaik di dunia untuk pengeluaran tenaga solar? Malangnya, ramai orang di Indonesia tidak mengetahui tentang banyak faedah pemasangan dan panel tenaga solar. Tetapi, terdapat banyak sebab mengapa semua orang harus tahu manfaat ini. Melalui artikel ini, anda akan belajar tentang empat kelebihan menakjubkan yang datang daripada tenaga suria.

Penyaman Udara Suria di Indonesia

Jika anda telah tinggal di negara ini untuk sementara waktu, anda mungkin pernah mengalami kepanasan dan kelembapan yang boleh menjadi masalah sebenar. Nasib baik, terdapat banyak cara untuk mengalahkan haba, dan satu cara yang menonjol adalah melalui penghawa dingin solar. Sistem ini dikuasakan oleh panel solar, yang mengumpul tenaga daripada matahari dan menukarkannya kepada elektrik yang boleh digunakan untuk menyejukkan bangunan. Mereka yang menggunakannya mengatasi haba di rumah mereka dan memainkan peranan dalam menggunakan alternatif tenaga bersih yang lebih baik untuk alam sekitar.

Faedah kepada Pemasangan dan Panel Tenaga Suria

Memanfaatkan tenaga suria dan memasang panel pada bumbung anda mendatangkan banyak faedah kepada anda, komuniti anda dan alam sekitar. Berikut adalah empat perkara yang perlu anda ketahui.

Kurangkan Pelepasan Gas Rumah Hijau

Bumi pada masa ini berisiko kerana lebih banyak gas rumah hijau dibebaskan ke atmosfera. Dengan peningkatan suhu di seluruh dunia, lebih banyak negara beralih kepada pemasangan dan panel tenaga suria untuk mengurangkan jejak karbon mereka di planet ini. Ini telah menjadikan tenaga jenis ini sebagai salah satu sumber penjanaan kuasa bersih yang paling pesat berkembang. Panel solar mengurangkan pelepasan CO melalui sel solar. Sel-sel ini direka untuk menukar cahaya matahari kepada elektrik, menghapuskan keperluan untuk bahan api fosil yang berbahaya seperti arang batu. Selain itu, tenaga suria adalah banyak dan boleh diperbaharui, menjadikannya pilihan yang lebih bersih untuk masa depan Indonesia. Menurut Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat, purata isi rumah mengeluarkan kira-kira 12,000 paun karbon dioksida setiap tahun. Panel solar penghawa dingin boleh membantu anda mengurangkan jumlah ini kerana ia menggunakan tenaga matahari untuk menghidupkan rumah dan peralatan anda. Selain menjadi bentuk penjanaan tenaga yang bersih untuk rumah, pemasangan panel solar juga bermanfaat untuk perniagaan di Indonesia kerana ia mengimbangi jumlah tenaga yang digunakan daripada grid, yang sering dihasilkan oleh bahan api yang kotor.

Kurangkan Perbelanjaan Kerajaan dan Tingkatkan Pertumbuhan Ekonomi

Kerajaan Indonesia sudah membelanjakan sejumlah besar wang untuk subsidi tenaga. Dengan mengurangkan perbelanjaan ini, kerajaan boleh menggunakan dana tersebut di tempat lain untuk meningkatkan kualiti hidup rakyatnya. Jadi, jika anda memasang panel pada bumbung anda, anda membantu kerajaan ini mencapai matlamatnya. Pemasangan dan panel solar juga boleh membawa kepada peningkatan pertumbuhan ekonomi. Jumlah wang yang anda simpan untuk bil tenaga anda setiap bulan boleh digunakan oleh kerajaan untuk membiayai inisiatif penting lain. Ini boleh jadi apa sahaja daripada pembangunan infrastruktur, pendidikan atau penjagaan kesihatan. Apabila sektor ini berkembang, ekonomi akan berkembang bersama mereka, membawa kepada lebih banyak pekerjaan dan taraf hidup yang lebih tinggi untuk semua rakyat Indonesia. Dianggarkan bahawa bagi setiap megawatt kapasiti solar terpasang, ekonomi akan berkembang sebanyak 0.25%. Walaupun peratusan ini mungkin kelihatan rendah berbanding dengan bentuk tenaga lain, faedahnya mempunyai kesan yang berpanjangan. Malah, dianggarkan tenaga suria boleh menghasilkan sehingga 25 kali lebih banyak pekerjaan seunit berbanding arang batu. Ini kerana pemasangan solar adalah intensif buruh, memerlukan jurutera, pekerja pembinaan dan juruteknik untuk menyelesaikan pemasangannya. Beberapa kajian mendapati bahawa untuk setiap $100 juta yang dilaburkan dalam pemasangan solar, tambahan 400 pekerjaan telah dicipta. Sebaliknya, pelaburan yang sama dalam minyak dan gas akan menghasilkan hanya 50-60 pekerjaan baharu.

Sumber Tenaga Alternatif yang Hebat

Mungkin sukar bagi semua rumah dan perniagaan di Indonesia untuk beralih kepada tenaga solar dengan segera. Walau bagaimanapun, pemasangan panel adalah alternatif yang sangat baik untuk bangunan yang tidak boleh menggunakan tenaga solar sebagai sumber elektrik utama mereka. Dan kerana dijamin matahari akan sentiasa bersinar, ada harapan bahawa tenaga jenis ini boleh menjadi sumber elektrik utama bagi warga Indonesia pada masa akan datang. Panel solar juga memerlukan sedikit penyelenggaraan, menjadikannya berpatutan dan mudah untuk mereka yang sibuk dengan kehidupan mereka. Sumber kuasa tradisional seperti penjana berkuasa gas mungkin memerlukan juruelektrik atau juruteknik pembaikan lain yang sentiasa dipanggil sekiranya ia rosak. Sementara itu, panel mungkin hanya perlu dibersihkan sekali dan tidak memerlukan tenaga kerja tambahan untuk pembaikan. Selain itu, penyelenggaraan untuk loji kuasa adalah jauh lebih mahal daripada penyelenggaraan panel solar.

Tingkatkan Nilai Rumah Anda

Jika anda mempunyai rancangan untuk menjual rumah anda pada masa hadapan atau malah hanya ingin meningkatkan nilainya sebanyak beberapa ribu dolar, memasang panel boleh membantu. Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa untuk setiap kilowatt solar yang dipasang di rumah, nilai rumah itu meningkat sebanyak $20,000. Memandangkan betapa mahalnya panel solar dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan berapa banyak yang boleh menjimatkan anda dalam jangka masa panjang, ini adalah perjanjian yang patut dipertimbangkan. Tambahan pula, jika anda memasang sistem suria yang cukup besar, anda boleh menjana lebih banyak kuasa daripada kegunaan rumah anda. Anda boleh menjual lebihan tenaga kembali kepada syarikat utiliti tempatan anda, menjana aliran pendapatan pasif yang stabil. Panel solar juga boleh menjimatkan wang anda dalam jangka masa panjang. Mereka boleh bertahan selama tiga puluh tahun dan tidak memerlukan sebarang sumber kuasa luar. Dan memandangkan teknologi terus bertambah baik, panel ini menjadi lebih murah menjelang tahun. Mereka juga menjadi lebih cekap, yang bermaksud mereka boleh menghasilkan lebih banyak kuasa, walaupun di lokasi yang kurang cerah.

Garisan bawah

Memasang panel solar datang dengan banyak faedah. Peranti ini akan membolehkan anda memanfaatkan matahari Indonesia dan memberikan anda tenaga yang mencukupi untuk menjalankan penyaman udara solar anda dan peranti elektronik lain. Paling penting, teknologi ini akan meningkatkan nilai rumah anda, meningkatkan pertumbuhan ekonomi anda dan mengurangkan jejak karbon Indonesia. Hubungi pemasang panel solar hari ini jika anda ingin menjadi sebahagian daripada faedah ini.

Leave a comment